diumenge, 21 de febrer del 2010

Les Ensaïmades

Historia
En el segle XVII trobem les primeres referències escrites sobre l'ensaïmada de Mallorca. En aquesta època, encara que la destinació principal de la farina de blat era l'elaboració de pa, existeixen documents en els quals consta l'elaboració d'ensaïmades mallorquines amb motiu de festes i celebracions.
Les referències històriques demostren que l'ensaïmada de Mallorca forma part del patrimoni cultural i històric de Mallorca, constituint sens dubte un referent en la rebosteria pròpia de la illa, que en el dia d'avui conserva totes les seves característiques tradicionals. L'Ensaïmada de Mallorca és un producte típicament artesà, sent fonamental l'experiència del elaborador per a conferir al producte les seves característiques. Actualment, l'Ensaïmada de Mallorca constituïx el producte de rebosteria per excel·lència amb el qual s'identifica la Illa de Mallorca i compte amb un gran reconeixement social. En aquest sentit, l'activitat turística desenvolupada en la Illa ha permès que aquest producte adquirís un reconeixement internacional.
Ensaïmada Mallorquina
Ingredients
1/2 kg. de farina
3 ous amb clara
1/4 litre aigua
1 cullerada llevat
llard de porc
sucre
sucre llustre.

Preparació
Quan tens la pasta feta i ben treballada ,s´estira amb un rodet fins que quedi lo més fina i prima millor.
Se li posa el llard i és torna a treballar, és deixa unes 4 o 5 hores reposant.
Desprès és torna a estirar i que quedi quasi transparent, és formant tires , desprès es te que fer la forma de la ensaïmada amb una plata.És tornar a deixar reposar 4 o 5 hores més.
Quan estan ja és posen al forn que estigui ben calent fins que agafin color.
Quan estan fetes és quan si posa el sucre llustre.
Si voleu que portin cabell d´àngel,quan les estireu la segona vegada ja si pot anar posant el cabell d´àngel abans de fer, la tira;o sigui embolicar-ho amb el cabell d´àngel.
Si les voleu de crema cremada, es pot obrir per el centre quan esta feta , si posa la crema i desprès es crema i és torna tenca.
Si voleu posar la crema per sobra l´ensaïmada també es pot fer , això ja va a gust del consumidor.
Encara que hàgiu posat el llard abans de fer la segona vegada la pasta, també podeu tornar a posar quan esteu embolicant la ensaïmada,jo veig que a casa ho fan així.

Aquestes no son fetes a mallorca, aquestes son de casa..
Bon profit.

Related Posts with Thumbnails