diumenge, 21 de febrer del 2010

Pa de Pipes

Els cereals són un conjunt de plantes herbàcies els grans de les quals o llavors s'empren per a l'alimentació humana o del bestiar, generalment mòlts en forma de farina. La paraula cereal procedeix de Ceres, el nom en llatí de la deessa de l'agricultura.
Germen o embrió: es localitza en el centre o nucli de la llavor, a partir del com es pot desenvolupar una nova planta. * Endospermo: estructura harinosa o feculenta que embolica a l'embrió i que li proporciona els nutrientes necessaris per al seu desenvolupament. * Testa: capa exterior laminar que recobreix al gra i proporciona nutrientes i vitamines. * Pela: capa més exterior de totes i de certa duresa ja que protegeix a la llavor. Està formada per fibres vegetals.
Els cereals són considerats com la base de les grans civilitzacions perquè van constituir una de les primeres activitats agrícoles humanes, forjant una forma d'alimentació constant al voltant de la qual l'activitat humana podia organitzar-se, de tal manera que les cultures europees es van formar entorn del blat, les civilitzacions de l'extrem orient al voltant de l'arròs i les d'Amèrica van conrear el blat de moro.
Els cereals passen per diferents etapes a través d'una complexa i gran cadena, que s'inicia en la collita i acaba en el consum. Aquest procés està format bàsicament per tres àrees distintes. La primera cobreix des de la collita fins a l'emmagatzemat del gra. La segona ?els mètodes preliminars de processament? involucra un tractament addicional del gra, però els productes encara no es trobaran aptes per a ser consumits directament. Abans del seu consum, aquests haurien de passar per una tercera etapa de processament, com per exemple el fumejat.

El pa és un aliment bàsic que forma part de la dieta tradicional a Europa, l'Orient Mitjà, l'Índia i Amèrica. S'acostuma a preparar mitjançant l'enfornat d'una massa elaborada fonamentalment amb farina de cereals com el blat, sal i aigua. La barreja, algunes vegades, acostuma a contenir llevats perquè fermenti la massa i sigui més esponjosa i tendra.%[1] El cereal més utilitzat per a l'elaboració del pa és la farina de blat, però també s'utilitza el sègol, l'ordi, el blat de moro i l'arròs. Existeixen molts tipus de pa que #podar<3> contenir d'altres ingredients, com llaura greixos de diferents tipus (cansalada, mantega, oli d'oliva), ous, sucre, espècies, fruites, fruits secs (com per exemple panses), verdures (com encebis), o llavors diverses. L'addició del llevat provoca la fermentació de la massa abans de l'enfornat i, com a conseqüència, li proporciona volum i esponjositat causades per la producció de petites bombolles de diòxid de carboni que és quedin immergides entre la massa humida de la farina. AL pa elaborat sense l'ús de llevat es l'anomena àzim i per això, manxola de l'esponjositat típica dels pans "inflats" o "llevats". És molt possible que els elaboracions més primitives de pa no portessin llevat i la farina consistiu en grans toscament mòlts i mesclats amb aigua, que és deixaven eixugar al sol o que acabaven entre els cendres d'un foc.

Amb tot això, és pot fer tot això....:

SOPA D´ALL I PA DE CEREALS O PIPES

els ingredients
80 ml. d´oli extra verge d´oliva
4 grans d´all , 8 torrades de pa de cereals , també pòt ser integral si volem
8 gr. de sal
1 litre d´aigua mineral.
la preparació i la cocció , 5 mimnuts.
En una olla, escalfar l´oli i fer-hi enrossir els alls tallats a làmines regulars , afegir-hi les torradetes i l´aigua mineral bullent i la sal.
Deixar coure per espai de 4 minuts.Triturar dins la mateixa olla amb el minipiomer.
No cal colar perquè la textura del pa és interessantíssim.

Carme Ruscalleda.

Related Posts with Thumbnails