dissabte, 24 d’abril del 2010

Tortell

REIS 
TORTELL DE REIS



El tortell és un pastís típic de la cuina catalana en forma d'anella o cèrcol, fet de pasta de brioix, pasta fullada o d'alguna altra mena i farcit de diversos ingredients com ara massapà, nata, crema, melmelada, cabell d'àngel, etc. que pot portar fruita confitada o pinyons, a més del sucre de llustre, al damunt.
 És un menjar característic dels dies de festa (és característic el tortell de nata dels diumenges) i d'algunes dates assenyalades, com ara Sant Antoni (17 de gener) o el dia de Reis (6 de gener); fins i tot se n'han inventat de nous com el tortell de Sant Cristòfol (10 de juliol), un tortell de massapà en forma de volant, ja que sant Cristòfol és el patró dels automobilistes. És més ric i elaborat els dies de festa major (i en particular el dia de reis) que els més quotidians com, per exemple, els diumenges.
El tortell de reis, anomenat també coca de reis, galeta de reis o roscó de reis, és típic, com les tradicions al seu voltant, dels Països Catalans i d'Occitània. Té també forma d'anella més o menys rodona o ovalada, però la massa és de la mateixa mena que la d'un brioix i el farciment, que sol ser massapà, està completament cobert, també pels costats, per la massa. Està ricament decorat de fruita confitadai fruits secs i conté dues sorpreses. A Catalunya es menja exclusivament el dia de reis.
Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d'un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.


TORTELL
Ingredients
400 gr de farina de força
3 ous
15 gr de llevat
llet
sucre llustre
Aiguanaf ( una copeta)
Anissat ( una copeta)
100gr de sucre
100 gr de mantega
massapà
1 llimona
Nou Moscada.


Preparació
Estesos sobre el mabre 400 gr de farina , se´n pren una tercera part, a la qual s´incorpora el llevat , que es desfà amb la llet calenta , formant-ne com un panet, que se submergirà dintre d´aigua també calenta per accelerar-ne el desenvolupament .
En la quantitat restant de farina sobre el mabre es fa un fons al mig, en el qual es posen dos ous , les ratlladures de la pell d´una llimona, ratlladures de nou moscada , una copeta d´aiguanaf, una altra d´anissat i els 100 gr de mantega fosa, treballant-ho ben bé tot amb la mà i incorporant-hi després el llevat.
Llavors s´ha de ben treballar novament amb les mans , fins que la pasta es desprèn fàcilment del mabre , deixant-la reposar tapada amb un drap per espai d´una hora.
Empolvorant el mabre amb farina, es torna novament a treballar la pasta, estirant-la després amb el cilindre com un full ben prim , més llarg que ample.
Del massapà se n´haurà fet una barreta a la mida de la llargada de la pasta, la qual s´hi enrotlla en la forma cilíndrica .
(Abans de tapar s´hi posan : el rei i la faba. )
Hom ajunta els dos extrems , formant així la circum ferència que ha de tenir el tortell. I amb el ganivet s´hi fan quatre o sis incisions a sobre , es pinta amb ou batut , deixant-lo reposar uns deu minuts; passats els quals , s´ensucre amb sucre llustre i es cou a forn mig fort.


La mateixa pasta serveix per a fer el bismark i les coques de la diada de Sant Joan.

Related Posts with Thumbnails